יפן, חלק ג': הרבה מעבר לסושי וראמן

[על קאוצ'סרפינג בטוקיו, על ביצה לא מבושלת, על אוכל פאבים, ועל רינגו סטאר]

עדיין יפן. בחלקים הקודמים כתבתי על הראמן ועל הסושי, אבל גם הזכרתי שמדובר רק בחלק מהמטבח היפני האופייני. אז מה עוד?
אתחיל הפעם מהאוקונומיאקי. מדובר במעיין שילוב מלוח בין פנקייק לפיצה, והוא סוג של "אוכל נחמה" יפני, מחמם, משביע, כבד (ביחס ליפנים לפחות), וטעים. בגרסה הנפוצה יותר, תערובת הבסיס מכילה בעיקר קמח, ביצים, מים, דאשי, וכרוב קצוץ דק (מכאן החלק שדומה לפנקייק), והיא נוצקת על פלטה לוהטת, כשמעליה (וזה החלק שדומה לפיצה) מוסיפים מה שמתחשק, אם זה בשר חזיר או עוף, או מגוון ירקות שונים, או אטריות, או ביצה, או הכל ביחד:

okonomiaki

במסעדות, השואו הוא כיפי ממש, כשבדרך כלל יושבים מסביב לשולחן או בר שמרכזו פלטה לוהטת, והטבח מכין את האוקונומיאקי ממש מולך, ורק נותר לחכות ולהזיל ריר עד שהוא מוכן.

okonomiaki-ready

לשמחתי, יצא לי להתקל גם בגרסה הביתית. כבר בערב השני של טיול מצאנו את עצמנו (דפנה ואני) בדרך לקאוצ'סרפינג אצל דאיגו המעניין בטוקיו, שכשקצת לפני שהגענו, הוא שאל האם אכפת לנו להצטרף לארוחת ערב שהוא מבשל לחברים. ברור שנצטרף! נכנסים לדירתו הקטנה והחמימה שאליה התכנסה תערובת של חברים יפניים של דאיגו, עוד זרים שגרים בטוקיו, ועוד קאוצ'סרפרים. וכמובן בירה, והמון אוכל בתהליכי הכנה.

making-okonomiaki

זאת התערובת של האוקונומיאקי, ופה, אנחנו כבר אוכלים:

daigo-dinner

כמו שאפשר לראות, לא רק אוקונומיאקי, אלא גם כמה סלטים מצויינים, אבל בעיקר, ופה אני מגיע לעוד סוג אוכל מאוד נפוץ ביפן, השאבו-שאבו, שהוא בעצם ההוט-פוט היפני. סיר עם רוטב שיושב על מקור חום, שכולם יושבים מסביבו, ולידו מגש מלא בנתחי בשר דקיקים, או פירות ים, ומגוון ירקות חתוכים. אני חושב שבגרסה היותר אלגנטית כל אחד טובל את המרכיבים ברוטב לכדי בישול, אבל פה דאיגו פשוט הכניס נתחים וירקות ואטריות אורז דקיקות אל תוך הסיר לבישול קצר.

daigo-dinner-table

אולי זאת שוב האווירה הכמעט הזויה, של לאכול, בלילה השני בטוקיו, ארוחת ערב משוגעת עם מגוון טיפוסים מרתקים, ועוד בלי לצפות לזה כלל, אבל בכל מקרה, השאבו-שאבו בהחלט היה משהו שלא הצלחתי להפסיק לאכול.
בפעם השנייה שנתקלתי בשאבו-שאבו היה בארוחת ערב שאירגן הבעלים המוטרף של ההוסטל בקנאזאווה, שהביא חבר טוב שלו כדי שיבשל לכולם. שני סירים של שאבו-שאבו, בכל אחד רוטב שונה וירקות שונים, ושניהם מעולים:

shabu-shabu

אחד מהם היה באמת מדהים, וכנראה שהיה המנה הכי טעימה שאכלתי בטיול הזה (ובאמת שאכלתי המון). במקרה הזה טרחתי לברר את מרכיבי הרוטב, שהיו סויה, סאקה, סוכר ומים, ובתוכו בושלו נתחי בקר דקיקים, קוביות של טופו רך, בצל ירוק, שני סוגי פטריות מופלאות, שני סוגי נבטים, וסוג של כרוב יפני. אבל הטוויסט האמיתי מגיע בהגשה: כל אחד שובר ביצה חיה לתוך הצלוחית שלו, טורף טוב, ושופך פנימה מהתבשיל, שמבשל בעצם את הביצה, כשהיא מצידה מסמיכה את כל העסק. קשה לי לתאר כמה זה טעים, ובאמת שלא הצלחתי להפסיק לאכול, ואני מבטיח לספר כשאצליח לשחזר את זה בבית.

אפשר להמשיך עם עוד סוגים של אוכל יפני, שהשתלבו נהדר בחוויות הטיול.
אלו הם השיפודים הקטנים והנהדרים, של חזיר או פרגית או חלקי פנים, שהולכים מצויין עם הבירה:
yakitori

שנאכלו בפאב קטן עמוס ביפנים בחליפות של אחרי העבודה (איזה סטייל מוצלח יש ליפנים האלה):
pub

עם התפריט מבצעים הכי קול שיש:
pub-menu

ואם כבר בבירה עסקינן, עוד אוכל ברים מצויין במעין פאב-מסעדה בהירושימה:
pub-food
צלעות חזיר מעולות ברוטב מתקתק (כנראה הוי-סין או משהו דומה) שמונחים על עלי כרוב שנותנים קריספ ומאזנים, וליד אורז צלוי על הגריל ברוטב מיסו, אוכל שהולך מצויין עם הבירה, וממש כיף לאכול אותו בידיים (למרות שזה כנראה לא מאוד מנומס).

pub-ringo
וזה הבר עצמו, תמונה שנמצאת פה רק כי מסיבה כלשהי, רינגו סטאר מופיע בה. מישהו מבין יפנית ויכול להסביר לי למה?

בפוסט הבא יסופר על עוד אוכל יפני שהוא לא סושי, וגם על "דוכני" היאטאי, שהם מעיין שילוב בין בר לאוכל רחוב למסעדת פופ-אפ.

yatay

הסברים כאמור, בחלק הבא.

מודעות פרסומת

5 תגובות

מתויק תחת טיול, תרבות

5 תגובות ל-“יפן, חלק ג': הרבה מעבר לסושי וראמן

  1. TFP

    מאוד נהניתי מהפוסט הזה. האם תוכל לפרסם מתכון לאקונומאקי? הייתי מאוד רוצה לנסות אותו ואני לא הכי סומך על הרשת האנגלית במקרה הזה…

  2. איזה כיף !!!! מקנאה מקנאה .
    תודה שאתה משתף

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s